Tradicionális festészet -
Szert Károly

SZERT KÁROLY

FESTŐMŰVÉSZ


1955 március 8-án született Indiában New Delhiben. Budapesten érettségizett 1973-ban. Festői és fényképészetei tanulmányait párhuzamosan folytatta, egyszerre tagja a Magyar Alkotóművészek Közösségének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.
Művészmesterei Matzon Frigyes és Wessely Tibor.
1980 óta kiállító képzőművész, számos hazai és nemzetközi kiállításon vett folyamatosan részt az USA-tól Európán át Ausztráliáig.
Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, az Első Magyar Látványtárban, valamint magángyűjteményekben a világ számos országában.
Festőmunkássága mellett folyamatosan kiállít mint kortárs fotóművész. Figyelemre méltó a 2002-es év folyamán átadott nagyméretű 30 négyzetméteres „fénypannó”-ja a Hotel Mercure Korona szálló halljában.
Európai árveréseken forgalmazott festményeinek listája megtekinthető a nagy „Mayer” világkatalógusban. Ezen könyvbeni folyamatos jelenléte a legjobb bizonyíték arra, hogy Szert Károly művészetét elfogadta és értékesnek tartja a nemzetközi műgyűjtők közönsége.

Fontosabb egyéni kiállításai:
Budapest 89.09 „MINYÓ” Liget Galéria
Budapest 90.02. „TÁNC” Kreatív Mozgás Stúdió
Bécs 90.06. Fotogalerie Wien, Vető Jánossal közösen
Budapest 91.10. „SUNYI” Újlak Csoport Galériája
(Szemző Tiborral közös hangkiállítás-fénykoncert)
Budapest 93.04. „HUNYÓ” Óbudai Pincegaléria
Varsó 93.06. Mala Galeria
Budapest 94.11. Bolt Galéria
Budapest 99.02. A Ház …Liget Galéria / akciófotográfia
Budapest 00.03 „I Love Paris” Bazovsky Ház
Budapest 01.09. TRAFÓ Galéria
Pannonhalma 2002.06.
Fontosabb csoportos kiállítások:
Budapest 89.09 „Más Kép” Ernst Múzeum
Wroclaw 89.09. Az Első Kelet-nyugati Foto Konferencia
Budapest 90.08. Ernst Múzeum
Varsó 90.11. Center of Contemporary Art
Budapest 91.10. Műcsarnok
Budapest 93.03. ART EXPO
Kassel 93.09. „TRANSIT”
Budapest 94.03. ART EXPO
Budapest 94.09. Bolt Galéria Nyitó Kiállítás
Budapest 94.07. „Csoportkép” Vigadó Galéria
Budapest 94.10. „Lehetne…” Mozsár Műhely Galéria
Bratislava 94.11. „Filo Zoo” Galeria Artotekea, Nemzetközi Fotóhónap
Budapest 95.03. ART EXPO

 

Soave/Ita/ 95.03 Nemzetközi Foto kiállítás
Budapest 96.03. ART EXPO a Bolt Galéria bemutatóján
Budapest 96.07. Vigadó Galéria
Bratislava 96.10. Nemzetközi Fotóhónap
Lyon 97.06. Kortárs Magyar Fotográfia
Berlin 97.05. Kortárs Magyar Fotográfia
Pécs 97.09. KMF. Első Alkotócsoport
Budapest 98.03. FOTOHÉT, Iparművészeti Múzeum
Kecskemét 98.11. Történeti Eljárások…FOTOMÚZEUM
Budapest 99.04. FOTOHÉT, XXL TRAFÓ
Budapest 99.04. FOTÓHÉT, XXS Bolt Galéria
Budapest 2000. ART siders, Óbudai Pincegaléria
Wienna 2001.06. ANIMAL ii. Photogaleri Wien

Szert Károly festészete


Festő, látványtervező és fotóművész. A látványteremtés és láttatás mestere. Ezek jegyében tagja a Magyar Alkotóművészek Szövetségének, a „fotóművészek”-ének és más felkent testületeknek. A világban valahol mindig van éppen aktuálisan megnyíló kiállítása, a kontinensek közül csak Afrika vár meghódoltatásra. Számtalan megnyitóbeszéd, szakfolyóirat, cikk, méltatás szól művészi, szakmai és nem kevésbé emberi értékeiről. Ötvenéves korára százévnyi elismerést halmozott fel, de mindez mit sem érne, ha nem volna Isten áldottan jó keze, bravúros technikája és végül nem lenne tanult mestersége a festés. Írtuk már Róla: elegánsan, könnyedén, játszva fest, a festőmesterséget előképeitől, a talján meg a németalföldi kismesterektől eszük-kezük nyomán tanulta.
A fotótörténész, múzeum igazgató Kincses Károly, művészünk több kiállításának megnyitó szónoka állítja: fotói a technikától függetlenül is alapvetően festmények. Egyet értünk! A közönség jelenlétében alkotás, a performansz: látunk Tőle ilyet is, nem egyszer a törzs kiállítóhelyen, hová mindig lelkes tömegeket vonz: a Bazovszky Házban. A rangos „Irodalmi és Társadalmi Havi Lap” a „2000” hét teljes oldalán méltatja műveit és a megnyitó bravúrjait mindezt írta a modern művészetek pápája Tillmann J. A.
Minden modernen, látványos színpadiságon, fényzsonglőrködésen túl és innen, az ecset és a vele művelhető festett kép marad az örök szerelem!
Galériánk művész és műkereskedő közössége és gyűjtőink köre, méltányoljuk ugyan Szert (Minyó) Károly más territóriumbeli sikeres és kalandos felfedezőútjait, de a mi köreinkben festőművészmesterként tartjuk számon. Minden műfajban alkotott már valami számottevőt, de ez az örökké mozgó ember nyüzsgő körutak, városképek ábrázolásában azonosul leginkább önmagával. Párizsban festett városképeit nagyrészt francia műkereskedők vásárolják meg. Néhány műve minden évben francia festményárveréseken talál gazdára. A példa kedvéért 1997-ben: Boulevard animé

L omibus
Paris, boulevard anime
Promenade en famille és más munkái.

Forrás: Mayer Internationales Auktionsjahrbuch 1997

Most itt tartunk, ez eddig már valami „festőnk már valaki”. A költő Kiss József a bonmotja szerint „Neki már van mire szerénynek lenni”.

Wessely Tibor